Gå inte ensam ut i natten

IMG_4129En av de allra finaste platserna på Gotland är Närsholmen. Runt fyren finns ett slags savannlandskap som är enastående vackert.

Betande djur ser till att landskapet hålls öppet.

Närsholmen är naturreservat och ett fågelskyddsområde. Det är också ett bra ställe att leta fina stenar.

Runt midsommar brukar halvön runt fyren vara alldeles full av blåeld, men de har blommat ut nu i mitten av juli. Men det är likafullt mäktigt.

Närsholmens natur har fascinerat många. Halvön spelar en viktig roll i Kjell Westös roman Gå inte ensam ut i natten. Och den ryske regissören Tarkovskijs sista film, Offret, spelades in på Närsholmen.

Jag noterar också att flera av de statliga verken har sina tentakler på Närsholmen. Fyrvaktarbostaden ägs av Fortifikationsverket, och marken runtomkring av Naturvårdsverket. Länssstyrelsen sköter tillsynen.

Myndigheterna är inte alltid sams. När Fortifikationsverket för någon tid sedan började gräva i marken runt fyren, blev länsstyrelsen förtörnad. Grälet avstyrdes dock och Fortifikationsverket och länsstyrelsen försonades.

Verket erkände att det hade gjort fel och lovade att rusta upp ett utkikstorn i Kräklingbo som en slags avlat. Fast det presenterades inte riktigt så.

Det störde en del att det inhägnade området precis runt fyren – som alltså förvaltas av Fortifikationsverket – var alldeles vildvuxet.

Myndigheten borde nog skaffa sig egna får.

 

 

Detta inlägg publicerades i Kultur, Varjehanda och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s