En morgon på Östermalm

IMG_4654Föreläste idag hos Riksrevisionen – om styrning i staten. Vi höll till i deras lounge, högst upp i huset.

De har morgonseminarier dit forskare och andra kommer och berättar om sådant som folket där kan tänkas vara intresserat av.

Jag har haft ansvar för flera utbildningar för Riksrevisionen under senare år, så jag såg många bekanta ansikten i publiken.

I anslutning till föreläsningen hade jag ombetts presentera en del revisionsförslag, och tänkte att dessa borde handla om förvaltningspolitik.

Ett av förslagen är att Riksrevisionen bör granska hur staten sköter det som numera kallas för ”kompetensförsörjning”. Är statstjänstemän tillräckligt väl utbildade?

Ett annat är att Riksrevisionen granskar hur staten försäkrar sig om att det sker en tanke- och metodutveckling när det gäller den (av många eftersträvade) strategiska styrningen.

Ett tredje – som jag kom på i morgonduschen – är att Riksrevisionen borde granska ändamålsenligheten i statens ekonomistyrning.

Den är måhända den mest moderna som finns att uppbringa, men samtidigt framstår den i vissa avseenden (åtminstone ur mitt grodperspektiv) som allt annat än funktionell.

Jag tror att det finns en hel del ”svarta böcker” ute i myndigheterna, där Pelle och Lisa håller sig med enklare redovisningssystem för att kunna ha någorlunda koll på förutsättningarna för den egna verksamheten.

Förmiddagen avslutades hos Tysta Mari i Östermalmshallen: stekt strömming med potatismos och rårörda lingon.

En orsak så god som någon för att tillbringa en förmiddag på Östermalm.

 

Detta inlägg publicerades i Forskning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s