Pratade idag för Skolkommissionen om styrning, och gjorde det utifrån idéerna i Governing the Embedded State-boken.
Kommissionen (som leds av Anna Ekström) har fått fria tyglar att föreslå sådant som behövs för att öka kunskapsresultaten, förbättra kvaliteten i undervisningen och öka likvärdigheten.
Jag tror att samtliga inslag som ingår i det som vi kallar ”styrning genom organisering” är värda att tänka igenom för kommissionen.
Att stärka likvärdigheten förutsätter som jag ser det ett mer sammanhållet system än dagens, och ett där resurser kan fördelas efter behov på ett sätt som inte är möjligt idag.
Nyckelfrågor är bland annat de som gäller vinstdrivande skolor, fri etableringsrätt och möjligheten att fritt välja skola. Det är uppenbart att det existerande systemet driver på ojämlikheten.
Det behövs också en organisering som gör det möjligt för lärare att stärka sin professionella bas. Lärare behöver tid och resurser för att bygga upp och utveckla sina ämnesdidaktiska och metodiska kunskaper.
Ska det skapas bättre utrymme för att utveckla det professionella, gäller det också att vara varsam och inte skapa nya system som ökar det administrativa arbetet.
Mer tillit och mindre klåfingrighet från politiken anbefalles. Det förutsätter dock en grundläggande organisering som skapar förutsättningar för att komma tillrätta med de problem som finns.
Ett första betänkande från kommissionen kommer under senvåren.
En av mina bästa vänner, Ragnar Eliasson (träffades i lumpen på FRA), var och lyssnade på dig idag.
GillaGilla
Jo, vi hann inte pratas vid så mycket men jag hejade på Ragnar.
GillaGilla