Nostalgi och ishockey

IMG_4345Jag har märkt att det pågår SHL-slutspel i ishockey. Så brukar det vara om våren.

Det heter numera SHL; inte Elitserien. Verksamhetsformen för den svenska hockeyligan är sedan 2001 aktiebolag, inte ideell förening.

När jag var en liten knodd i Norrköping tittade jag och mina kompisar ibland på ishockey. IFK Norrköping och Sleipner var från början rivaliserande hockeylag, men de slogs 1967  samman till klubben IF IFK/IKS.

Ingen sa IFK/IKS utan alla pratade om laget som Vita Hästen (IFK var de vita och Sleipner var hästen), och några år senare blev det också det officiella namnet.

Ishockey på Parken betydde uterink, primitiva arrangemang, usel varmkorv och kyla. Men en del matcher etsade sig fast i minnet, t.ex. den sena vändningen mot Nyköping där ”Böcka” Andersson spelade en viktig roll.

Många barndomsminnen är kopplade till ishockey: VM i Stockholm 1963 (året efter VM-guldet i Colorado Springs), Tre Kronors ständiga förluster mot Sovjet, Brynäs alla SM-tecken och mycket mer.

Och så det eviga pratet om NHL som världens ojämförligt bästa liga. Det visade sig ändå att det sovjetiska laget (med Michailov, Petrov och Charlamov) mycket väl kunde mäta sig med de bästa kanadickerna när de äntligen fick mötas (1972).

Sedan dess har åtminstone mitt intresse gradvis svalnat. Spelet har blivit snabbare och kräver mer av spelarna, så i någon mening är det bättre. Samtidigt är det tråkigare, mer standardiserat.

Företagsidéer dominerar. När den ideella föreningen som tidigare styrde verksamheten upplöstes och ersattes av ett aktiebolag var motivet ” … att skapa tydligare ansvarsförhållanden och effektivare administration”. Jaha …

Det finns nuförtiden svenska spelare motsvarande 5-6 hockeylag i NHL. En svensk målpassning under natten i en NHL-match rapporteras i de svenska morgonnyheterna, så jag antar att det finns intresserade.

Jag ser nästan inga matcher längre, men följer vad som händer. Flera av mina vänner håller på Brynäs, vilket verkar vara jobbigare nu än förr i tiden. Jag har också noterat att Vita Hästen lyckades hålla sig kvar i näst högsta serien.

Jag blir glad när Skellefteå vinner. Vilket de nästan alltid gör nuförtiden, och detta trots att varken ”Krobbe” Lundberg eller Hardy Nilsson spelar längre.

 

 

Detta inlägg publicerades i Idrott och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nostalgi och ishockey

  1. Lars Lundh skriver:

    Men senapen var otroligt god när man köpte antingen korv med bröd eller bara bröd med senap för 10-15 öre på Idrottsparken.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s