Sveriges bästa polis

img_7168Idag var det seminarium på Södertörn om den stora polisreformen.

Förvaltningsakademin anordnade.

Bland de medverkande fanns rikspolischefen Dan Eliasson, polisforskaren (och polisen) Stefan Holgersson och DN:s kriminalreporter Lasse Wierup.

Samstämmigheten var stor att förändringar i organisationsstrukturer i sig inte löser några problem. ”Motivation och engagemang slår struktur med hästlängder”, som Eliasson uttryckte det.

Han betonade ändå att reformen gav ökade möjligheter till rationell styrning, flexiblare lösningar och att den också skulle komma att bidra till en professionalisering.

Vittnesbörd fanns dock om att allt inte riktigt var som det borde. Wierup visade med all önskvärd tydlighet på problemen. Ökningen av våldsbrottsligheten sög resurser från allt annat arbete.

Rikspolischefen menade att det tar tid innan siffrorna börjar peka åt rätt håll men att ” … omorganisationen äter sig framåt”.

Uppenbarligen hänger alla problem inom polisen inte ihop med reformen, och reformen kommer heller inte att lösa alla de problem som finns (och någon gång i framtiden kommer den att följas av en ny reform).

Vi som satt och lyssnade insåg nog alla svårigheterna. Men som Holgersson påpekade: ” … vi måste fokusera på möjligheterna. Vi är ändå Sveriges bästa polis”.

 

Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s