Swedish grace

I fredags var jag på disputation på Handelshögskolan på Sveavägen. Jag pluggade där en gång i tiden, och fortsatte sedan med forskning och undervisning.

Jag kände mig väl aldrig riktigt hemma, och den forskningsenhet där jag fanns – och trivdes utmärkt i – var en outsider.

Det är sällan jag har vägarna förbi, men nu blev det av.

Lokalen för disputationen låg precis i anslutning till Handelshögskolans bibliotek.

Biblioteket, liksom huvudbyggnaden, är en skapelse av arkitekten Ivar Tengbom. Det är han som också har ritat Konserthuset vid Hötorget.

Tengbom är internationellt känd för att ha arbetat inom något som ibland kallas för Swedish grace (inomlands: Nordisk klassicism).

Biblioteket ligger i flygeln mot Observatorielunden och det är en mäktig syn att titta upp på våningarna med bokhyllor, och mot den upplysta kupolen.

När jag skrev min avhandling sprang jag i smala spiraltrappor och sökte i propositioner och protokoll från riksdagsdebatter (jag antar att alla dessa skrifter nu är förpassade till bibliotekets depå i Bålsta).

Disputationen gick för resten utmärkt. Anna-Maria Lagrelius försvarade framgångsrikt sin avhandling om ”Doktorns dilemman”.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s