Frusen politik

Tillbaka på Södertörn, och ett seminarium om kulturpolitiken.

Några gentlemen som var med på den tiden då det begav sig – dvs. när 1974-års kulturpolitik skapades – håller på att skriva en bok.

Det är Carl-Johan Kleberg och Torbjörn Forsell som har tagit sig an uppgiften. De bygger bland annat på eget dagboksmaterial och egna hågkomster.

Ambitionen är dels att granska huruvida kulturpolitiken har varit framgångsrik, dels att säga något om vad som bör göras idag.

Samtidshistoriska institutet anordnade seminariet. Jag hade läst delar av boken och kommenterade tillsammans med My Klockar Linder.

Det är intressant med ett politikområde där den självklara referenspunkten ligger nästan ett halvsekel tillbaka i tiden.

Den grundläggande organisering som lades fast under 1970-talet är i förvånansvärt hög grad fortfarande intakt. Jag brukar kalla det för frusen politik.

Seminariets uppfattning var nog att Forsell och Kleberg i ännu högre grad än vad de hade gjort borde bygga sin text utifrån det egna materialet och de egna erfarenheterna.

Vi får väl se framöver hur mycket av våra synpunkter som författarna hinner ta till sig. Synpunkterna var många, och tiden är knapp.

Boken ska presenteras på ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna i början av februari.

 

Detta inlägg publicerades i Forskning, Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s