Innanför murarna

Igår var jag och kollegan Göran Sundström inbjudna att leda ett seminarium i Regeringskansliet (Näringsdepartementet) om våra studier av den moderna myndigheten.

Vi har – som jag har skrivit om tidigare – studerat Trafikverket och dess ambitioner att bli/vara en modern myndighet.

Vi fick en del frågor kring forskningen om myndigheten, men mest blev det en bredare diskussion om statens reformer och ambitioner när det gäller styrning.

Inom transportpolitiken är det uppenbart att den viktiga styrningen har skett genom organisering. Avgörande är hur myndigheter har positionerats inbördes och hur de har positionerats i relation till den så kallade marknaden.

Skapandet av myndigheterna Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikanalys avspeglar tre olika förvaltningspolitiska trender.

Tilltron till samordning (det trafikslagsövergripande) skapade Trafikverket. Tilltron till renodling (av statens tillsyn) skapade Transportstyrelsen. Och Trafikanalys är en av många analys- och utvärderingsmyndigheter som har kommit till efter sekelskiftet.

Som tack för att vi delade med oss av våra kunskaper och erfarenheter, fick vi ett litet snyggt blågult paket (se bilden).

 

Detta inlägg publicerades i Forskning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s