Kultur i Bergslagen

Vi har varit iväg på en tur i västra Bergslagen. Hyrde via Airbnb en liten stuga i Pershyttan utanför Nora.

I Pershyttan finns en väl bevarad industrihistorisk miljö: en gruv- och hyttby med bland annat en masugn från mitten av 1800-talet. Mycket fin miljö. Ett besök i Pershyttan kan verkligen rekommenderas.

Vi försökte leta upp bra sommarcaféer i trakterna där vi var (med viss hjälp av White Guide). ”Bäst i test” hos oss blev ett fantastiskt bageri och fikaställe som heter Hjulsjö 103. Det ligger Hällefors, 45 minuters bilfärd norrut från Nora.

Hjulsjö 103 är ett gårdsbageri som enbart använder lokala (och ekologiska) spannmål. Godare bröd är svårt att tänka sig. Hjulsjö 103 är värt en lång, lång omväg. Öppet på fredagar och lördagar året om. Kolla in hemsidan här.

I Hällefors hittade vi också en liten fin park med fyra skulpturer av Carl Milles i ett relativt nybyggt bostadsområde (en större samling Milles finns enbart på Millesgården). I Millesparken finns bland annat ”Guds Hand”.

Så det blev en kulturresa bland bergsmansbyar, gårdsbagerier och skulpturparker. Mycket värt att se och att smaka på. Och då har jag inte ens nämnt glassen på Selma G i Nora … eller den skumpiga färden genom ekoparken Kilsbergen.

 

Detta inlägg publicerades i Kultur, Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s