Undervisning i coronatider

Det där med att undervisa är inte sig likt i Covid 19-tider.

Ibland har jag seminarier i realtid via Zoom. Då kan man ha visst utbyte med studenter. Alla kan komma till tals, även om de flesta är passiva.

Ofta har studenterna sin video bortkopplad, så de syns inte i bild. Man pratar mest in i en skärm, och det utbyte som utmärker seminarieformen går förlorat.

Idag gjorde jag för första gången något annat.

Jag spelade – i min påtagligt provisoriska hemmastudio – (bilden) in en föreläsning. Den ingår i en uppdragsutbildning för rektorer och föreläsningen handlade om granskningssamhället.

Nästa vecka kommer två grupper av rektorer (där de befinner sig) att kunna spela upp föreläsningen.

På något sätt kan man säga att ”det funkar”, men kvaliteten blir lidande. Lite trist är det. Det är alltid kul att möta rektorerna, märka deras reaktioner och att diskutera.

Ingenting av det nu. Jag pratar in i en skärm. Inga höjda ögonbryn, inga nyfikna frågor och inga skratt.

Det pratas om att vi med Covid 19 har fått ett genombrott för digital undervisning som kommer att bestå. Så kan det nog bli.

Samtidigt är det nog så att vi – under de här månaderna – också har lärt oss en del om vad som egentligen kännetecknar god undervisning.

PS  Jag vet … jag brukar klaga över att behöva tillbringa ett par dagar på Skepparholmen i Nacka … så det slipper jag ju nu.

 

Detta inlägg publicerades i Forskning, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s