Litania

IMG_9440Ibland kan man sakna jobbet.

Kanske framförallt luncherna, och i första hand då man över en bit mat kan ondgöra sig över alla konstiga grenar som numera tillåts i OS.

Bäst funkar litaniorna tillsammans med den idrottskunnige historikerkollegan Torbjörn.

Torbjörn har också en stark känsla för vad som bör känneteckna ett olympiskt spel.

Visst, TV-bolagen måste få sitt (det är ju därifrån som kulorna trillar in), vilket har gjort det nödvändigt att fylla på med nya idrotter. Mera TV-tid innebär mera reklam.

Men ska det verkligen gå att vinna olympiska medaljer i sådant som skateboard och golf? Surfing och klättring? Street basketball?

Det är väl tveksamt om något av detta kan betraktas som OS-idrott (eller i några av dessa fall som idrott överhuvudtaget).

Vi befinner oss på ett sluttande plan. Vad kommer att vara nytt på programmet i Paris-OS 2024: petanque, parkour, synkroniserat stavhopp och rugby-golf?

Men det är klart … det har funnits konstiga grenar också förut: hästpolo, krocket, dragkamp, pistolduell, duvskytte och tandemcykling. Och många andra.

Duvskytte (som fanns med i början av 1900-talet) handlade till att börja med inte om att skjuta på lerduvor, utan på levande duvor. Duvorna levde (ända till dess att skytten träffade dom).

Vid duellskyttet med pistol sköt man inte på människor utan på dockor iklädda långa slängkappor (med tavlor på bröstkorgen).

OS-innehållet har ständigt förändrats.

Det som vi håller fast vid som riktiga OS-grenar är nog de som fanns med när vi följde våra första olympiska spel, så det kan måhända finnas ett visst drag av konservatism i våra uppfattningar.

Kanske ska man se med viss fördragsamhet på att nya grenar kommer till, och gamla försvinner.

Men bäst vore förstås om IOK anlitar oss som experter när det nästa gång ska bestämmas vilka grenar som ska till och vilka som ska bort.

Detta inlägg publicerades i Idrott. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s