Fest för Maria

IMG_0325Igår var det fest på Uppsala slott.

Jag brukar undvika sådana spektakel, men nu var det speciellt eftersom det var Maria – och en hög andra nyinstallerade professorer – som skulle hedras.

Tidigare i veckan hade Maria hållit en excellent installationsföreläsning om Förändrade styrmodeller i skola och sjukvård.

Igår var det enbart ceremoniella begivenheter för henne: att gå rätt och att stå rätt och sånt (nog så svårt förstås).

Vi var i Uppsala universitets vackra aula. Rektor höll tal, flaggor bars lite fram och tillbaka, det framfördes blandad musik av en lidelsefull orkester och – viktigast av allt – professorerna blev vederbörligt installerade.

Tre av professorerna hade sparat sina föreläsningar, så vi som satt i publiken fick av dessa veta en del matnyttigt om känsloyttringar, smärtlindring och batterilagring.

Roligast för Maria var nog att ha familjen på plats, inklusive Gustav, 17, i frack. Både jag och Fredrik, Marias brorsa, hade också iklätt oss pingvinklädsel. Kvinnorna var lite snyggare utstyrda.

IMG_0380Efter själva arrangemangen i aulan var det dags för middag och bal på slottet. Lång sittning förstås, men okej mat och väldigt roligt sällskap.

Lite otippat – och efter att ha kollat att det inte fanns några paparazzis i närheten – vågade Maria och jag oss ut en sväng på dansgolvet.

Sent blev det, men alla vara glada och nöjda när vi kom hem igen sent i novembernatten. Gladast av alla – när vi satt och summerade veckan vid köksbordet (bilden till vänster) – var förstås Maria.

Detta inlägg publicerades i Forskning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s