Amsterdam

IMG_1571Visst blåste det en del och visst regnade det då och då, men vi har haft några fina dagar i den nederländska huvudstaden.

Anledningen till resan var den unika utställningen med Vermeers samlade verk (se tidigare inlägg), men vi tittade också på Rembrandt (på Rijksmuseum) och van Gogh i dennes egna museum.

Vermeer var mer sparsmakad än van Gogh … det finns knappt 40 tavlor alltsomallt. Van Gogh målade under sitt sista levnadsår ungefär en tavla om dagen. Båda dog unga utan att veta att deras konst skulle leva vidare i decennier.

Annas har vi ätit gott, bl.a. indonesisk rijstaffel, druckit öl på brown cafés och nogsamt undvikit att testa de droger som bjuds ut i flitigt förekommande coffee shops.

Det cyklas överallt i Amsterdam, och cyklisterna låter sig – insåg vi snart – varken hindras av rödljus eller taktfulla fotgängare (alltså vi).

Vi bodde på ett hotell vid en av de stora kanalerna – Herengracht – i det som är ett världsarvsområde, och promenerade flitigt längs kanalerna. Lite lyxliv.

IMG_1580Maria drog in mig på tulpanmuséet, som var överraskande intressant. Tulpaner kom till Europa från Orienten, och har spelat en stor roll i den nederländska historien.

Vi köpte med oss såväl tulpan- som amaryllislökar … de förra är nog en chansning (ska petas ner i trädgården i höst). Amaryllisarna ska ner i jord nu, och kommer helt säkert, enligt försäljaren, att blomma rikligt om några veckor.

Nu på Schiphol och väntar på planet hem … till snön sägs det.

Detta inlägg publicerades i Kultur, Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s