Inte sedan Eldkvarn brann

Skärmavbild 2023-05-18 kl. 09.57.05Jag har märkt att en del idiomatiska uttryck inte går att använda i samtal med yngre-yngre.

En del sådana har också blivit problematiska på andra sätt. Som när man säger att det här går som på räls, eller att något går som tåget. Vi som gärna åker tåg vet att det som går som på räls alltför ofta blir stående mellan Knivsta och Märsta.

Det kom som ett brev på posten är också uppenbart tidsotypiskt. Det är inte så vanligt längre att det alls kommer några brev på posten, och de kommer definitivt inte varje dag.

Eget beröm luktar illa har tyvärr också blivit föråldrat i det självbespeglande samhället. Att framhålla sig själv är sådant som förväntas av en idag.

Böljan den blå då? Nja, böljor har väl egentligen aldrig varit blå, men uttrycket blir alltmer missvisande. För mycket olja och annat skräp.

Hon är ute och cyklar kunde tidigare  tyda på att någon inte riktigt hade alla indianer i kanoten (vilket man kanske inte bör säga av andra skäl), men nuförtiden är den som är ute och cyklar miljövänlig och ett föredöme för oss andra. ”Hon är ute och cyklar. Jaha, vad bra …”.

Att något barkar åt skogen låter väl också numera som något bra. Skogen binder ju koldioxid, och den vill vi helst ha bunden.

Skärmavbild 2023-05-18 kl. 09.58.00Ett kul idiomatiskt uttryck är inte sedan Eldkvarn brann, vilket ungefär betyder för länge sedan; dvs. när en kvarn i Stockholm som hette Eldkvarn brann. Men Eldkvarn är också en rockgrupp från Norrköping och den gruppen slutade väl spela regelbundet för något decennium sedan. Inte sedan Eldkvarn brann, blir då i början av 2000-talet. Vilket väl för yngre-yngre väl ungefär är när Eldkvarn brann.

Det kanske bästa exemplet på ett idiomatiskt uttryck som är passé är att det där är en riktig surdeg. Är det något som står för progressivt och modernt leverne så är det väl just surdegar.

Det är roligt att språk förändras på det här sättet, och att betydelsen av olika idiomatiska uttryck ibland kan bli den rakt motsatta. Som att dra dit pepparn växer. För det vore väl inte så dumt att kunna tillbringa ett par veckor på Trinidad eller Cayman Islands, dvs. där pepparn växer, eller hur?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s