Administration

IMG_3581Seminarium på Södertörn tidigare idag på temat Ny styrning av välfärden. Civilminister Ardalan Shekarabi har tagit initiativ till ett antal seminarier som på olika sätt ska belysa hur styrningen i det offentliga bör utformas – när (som det sägs) managementidéerna ska tonas ner och professionernas roll stärkas.

Den här gången var temat Administrationssamhället. Utgångspunkt var den bok som kollegorna Anders Ivarsson Westerberg och Anders Forssell har skrivit. Det blev en intressant diskussion på temat varför vi numera ägnar så mycket mer tid än tidigare åt möten och åt att dokumentera vad vi gör.

Den politiska ambitionen från civilministern och dennes stab är att med hjälp av seminarier som hålls på olika lärosäten samla idéer och uppslag. Det är nog klokt. Regeringen visar upp vad den vill, även om den inte riktigt vet hur ambitionerna ska förverkligas. En utredning av okonventionellt slag är att förvänta.

Istället för att sitta på kammaren och ”tänka ut” klokheter, får civilministern och dennes stab på det här sättet igång ett samtal med forskare och andra. Jag tror att seminarierna kan vara ett bra sätt för den politiska ledningen att ta reda på vad den själv egentligen vill.

IMG_3579Efter seminariet fortsatte jag för egen del att arbeta med en ”självvärdering” av forskningen inom mitt eget ämne. Högskolan utvärderar just nu i stor skala den egna forskningens kvalitet. Det huvudsakliga motivet är att en sådan utvärdering kan vara en bra förberedelse inför den utvärdering som framöver förväntas komma från Vetenskapsrådet.

På förmiddagen var det seminarium om administrationssamhället, och på eftermiddagen hamnade jag själv där.

Detta inlägg publicerades i Forskning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s