Namn-dagar

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn Tycho Brahe-dag är en såndär dag då allt går fel som kan gå fel – otursdagar. Brahe var en dansk astronom som listade dagar då man absolut inte skulle göra viktiga grejer.

Det finns också Sune Carlson-dagar. Det är sådana dagar som är så sönderhackade och fragmenterade att man i efterhand inte tycker att något vettigt alls har blivit gjort.

Sune Carlson var professor i Uppsala och studerade vad företagsledare egentligen gjorde. Utifrån sådana tidsstudier drog han slutsatsen att de sällan hade tid att sitta och tänka och vara strategiska, utan mest pratade i telefon och gick omkring och småtjoade med andra som råkade finnas i närheten.

Finns det flera sådana namn-dagar? Här kommer några förslag (kom gärna med flera):

En dag då vi presterar på ett sätt som vi aldrig någonsin tidigare har gjort och aldrig mer kommer att göra, skulle vi kunna kalla en Bob Beamon-dag.

En dag då vi helst av allt vill glömma något dumt som vi har gjort och vända blad, skulle vi kunna kalla för en Carl Gustav-dag.

En dag då vi bara vill hålla oss hemma och inte träffa några andra, skulle kunna kallas för en Greta Garbo-dag.

Och en dag då vi rider runt på den brittiska landsbygden och funderar på vem som borde gifta sig med vem, skulle vi kunna kalla en Jane Austen-dag.

 

Detta inlägg publicerades i Varjehanda och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s