En modern myndighet

Sprillans ny bok. Den heter En modern myndighet. Trafikverket som ett förvaltningspolitiskt mikrokosmos.

Jag har redigerat tillsammans med Göran Sundström. Övriga skribenter i boken är Emma Ek Österberg, Martin Qvist, Hanna Sofia Rehnberg, Göran von Sydow, Leonora Mujkic och Emma Spånberg.

Modern är ett mångtydigt ord.

Det kan betyda att vara på modet, trendig och i tiden. Men det kan också betyda att vara den som bryter mot normer, och är som ingen annan.

När Trafikverket pratar om att vilja vara en modern myndighet betyder det att vara en effektiv organisation, och är självklart positivt laddat.

När vi har kallat den här boken En modern myndighet lägger vi inte in någon sådan värdering, utan modern ska läsas som ”en myndighet av idag”.

Vi försöker tolka vad Trafikverket självt lägger in i att vara modern, och hur det arbetar för att förverkliga ambitionen.

Det Trafikverket strävar efter är att vara en effektiv organisation, och de värden som betonas är målrationalitet, ledarskap och innovativitet.

Mot det ställer vi vad det innebär att vara en myndighet.

Där betonas andra värden: att vara del av en större helhet, att följa regler, att vara lyhörd mot politiken och att väl kunna förvalta.

Den grundläggande fråga som vi ställer i boken är den här: hur modernt kan ett statligt verk bli om det fortfarande vill vara en myndighet?

 

Detta inlägg publicerades i Forskning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s