Sympatisören

Enastående roman. Huvudpersonen i Sympatisören är en vietnames som flyr från Saigon i krigsslutet, i samband med att amerikanerna lämnar landet. Han har under kriget varit spion åt den kommunistiska nordsidan, och fortsätter att vara det också i det nya landet.

Att Vietnamkriget och dess komplexitet beskrivs ur något annat än ett amerikanskt perspektiv är sannerligen inte så vanligt. Men boken rymmer också en massa annat: berättelser om vänskap, kärlek, svek, lojaliteter och krossade drömmar.

En stor del av boken handlar om det tragikomiska livet i det nya landet, som underhuggare till en general som inte har givit upp kampen. Huvudpersonen återvänder också till Vietnam för att delta i kampen där (fast fortfarande som spion, nu åt regimen)

Inledningen av boken visar vilken vidunderlig berättare som Nguyen är:

”Jag är en spion, en mullvad, en agent, en man med två ansikten. Kanske inte så förvånande då att jag också känner mig kluven … Jag kan helt enkelt se frågor från olika håll. Ibland smickrar jag mig med att det är en talang, och även om den inte är så viktig, är den kanske den enda talang jag har. Andra gånger, när jag tänker på att jag inte kan låta bli att se världen på det sättet, undrar jag över om den ens borde kalla en talang. En talang är när allt kommer omkring något som man använder, inte något som man används av.”

Sympatisören finns i pocket för 59 kronor.

Detta inlägg publicerades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s