Superduperbra eller bara toppen

En av sensommarens stora diskussioner på kultursidorna har varit kritikernas mottagande av Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk: en tegelsten på ca. 700 sidor.

Åsa Beckman i Dagens Nyheter menade att de flesta av kritikerna hade tappat huvudet när de recenserade boken.

Hon syftade på uttalanden att boken med sin lyskraft ”lägger det mesta av den svenska samtidslitteraturen i skugga” (Carl Michael Edenborg i Aftonbladet) och att boken är ett ”dramaturgiskt konststycke” väl i klass med Westö och Östergren (Victor Malm i Expressen).

Det blev ett himla liv efter Beckmans kritik av kritikerna. Konsekvensen, förutom att hon själv blev kritiserad för sin kritik av kritikerna, var nog att en del blev ännu lite mer nyfikna på boken (bland annat undertecknad).

Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell beskrev – med en viss satirisk sälta får man väl säga – läget som att det pågick ett bråk huruvida Sandgrens debutroman var ” … superduperbra eller bara toppen”.

Hur bra är då Samlade verk?

Den är verkligen mycket välskriven och jag fångades av berättelsen. Det finns  en slags rytm i texten – vilket är en tydlig indikator på kvalitet hos en författare – som gör att man vill läsa vidare.

Visst finns det avsnitt som skulle kunna ha strukits utan att något egentligen hade gått förlorat, men det finns  – trots de 700 sidorna – inga långa transportsträckor.

Romanen är sinnrikt uppbyggd. Det händer också något i berättelsen och berättandet när man är halvvägs in i romanen som skapar ett starkt sug att läsa vidare.

Lite trist är det också när allt är över. Så visst är det en läsvärd historia … nog lite närmare ”superduperbra” än enbart ”toppen”.

 

Detta inlägg publicerades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s