Place August-Strindberg

IMG_6237På Rue St. Sulpice bredvid kyrkan (ni vet den från DaVincikoden) stod han där. August, skulpterad av Carl Eldh (en ny gjutning).

Det lilla torget heter faktiskt Place August-Strindberg. Strindberg brukade tydligen titta in i kyrkan och inspireras av målningarna av Delacroix.

Skulpturen invigdes för bara fem år sedan av den svenska ambassadören i Frankrike tillsammans med Anne Hidalgo, Paris borgmästare.

Det är samma Hidalgo som ställde upp i presidentvalet för det gamla – åtminstone ibland – statsbärande socialistpartiet (tänk Mitterand och Hollande), men som nu inte ens skrapade ihop 2 % av rösterna.

IMG_6245Hade hon avstått från att ställa upp och istället låtit rösterna gå till Jean-Luc Mélenchon hade vi sluppit Marie Le Pen som presidentkandidat. Större marginal var det inte mellan Le Pen och Mélenchon i den första omgången.

Ikväll, när jag skriver det här, är det stor TV-sänd debatt (faktiskt den enda debatten) mellan de båda kandidaterna: Macron och Le Pen.

Alla som jag har pratat med här tror att Macron vinner ganska klart, men att marginalen till Le Pen kommer att bli mindre än tidigare.

Alla som jag har pratat med kommer att rösta på Macron, men ingen verkar gilla Macrons politik.

Detta inlägg publicerades i Kultur, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s