Kolmårdens djurpark

IMG_7579Under en betydande del av min barndom bodde jag i Norrköping (vilket väl har framgått för bloggens mer flitiga läsare).

Efter det att Kolmårdens djurpark hade öppnats 1965 var jag där många gånger: med familjen, med kompisar och med skolan.

Och en gång när jag pryade på Norrköpings Tidningar, fick jag åka dit och klappa på fyra nyfödda tigerungar.

I slutet av 1990-talet var jag där med Linnea när hon och jag gjorde en djurparksturné i södra Sverige (Eskilstuna, Borås, Höör, Öland, Kolmården och Skansen).

Och nu i helgen var jag där igen med Linnea och hennes två barn: Olof (drygt 4) och Albin (knappt 2). Så fint att kunna göra det.

Underbar helg … mycket promenerande upp och ner förstås (ni vet kanske hur det ser ut i djurparken) … men också tid med varandra. Barnen behövde – förutom godis, pannkakor och korv – också en del uppsikt så att de inte klättrade in till de vilda djuren.

IMG_7695Kolmården är väl värt ett besök … stort utrymme för djuren (jämfört med andra djurparker). Njutbart att promenera runt i skogen och på en del platser underbar utsikt över Bråviken.

En besvikelse var delfinuppvisningen som hade förvandlats till en lätt patetisk moralism … allvarlig speakerröst upplyser att allt ansvar nu ligger på barnens axlar för att fixa till den här världen.

Jag vet att det är gjort med god vilja, men det mesta av charmen som fanns i de tidigare delfinshowerna försvann.

Delfinerna var dock som vanligt fantastiska.

IMG_7672Njutbar helg. Det var bambafint, som Olof skulle uttrycka det.

Vi tittade på vilda och tama djur och tillbringade också en massa tid i Bamses värld: teater, nöjesfält, matställen (farmors pannkakor) och allt med Bamsekoppling.

Roligast för barnen var att klappa tamdjuren, att kolla tigrar och elefanter, stoja runt i Bamses värld men också att hoppa i sängarna på Vildmarkshotellet.

När jag frågade Olof vad som var bäst sa han: ”allt”!

För mig kändes det som en ynnest att kunna vara där med Olof och Albin … som jag en gång hade varit där med mina egna barn … och som jag en gång hade varit där som barn.

Jag blir lite varm i hjärtat av sånt.

Detta inlägg publicerades i Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s