Garnisonen

IMG_1900Kvarteret Garnisonen på Karlavägen i Stockholm är klassisk mark för många tjänstemän i staten.

När lokalerna i Karlahuset (den del av kvarteret som vetter mot Karlavägen) stod klara 1972 flyttade Skolöverstyrelsen, Byggnadsstyrelsen, Socialstyrelsen och Statistiska Centralbyrån (SCB) in.

När Skolöverstyrelsen och Byggnadstyrelsen lades ned i början av 1990-talet tog en ny era (och en ny värd) vid.

I en artikel i Dagens Nyheter från 1995 beskrivs hur man då såg på de statliga myndigheter som hade huserat i lokalerna. ”Nu ska Garnisonen tvätta bort dammstämpeln …” är rubriken.

Kontorskomplexet ska förvandlas ”… från dystert myndighetsfort till attraktiva arbetsplatser … den gamla storebrorsstämpeln från Myndighets-Sveriges glansdagar ska tvättas bort.”

När artikeln skrevs hade Vasakronan nyligen tagit över så nu är det inte längre bara ”… gamla dammiga monopolmyndigheter som huserar i de 186 000 kvadratmetrarna”.

För ett par år sedan – mitt under pandemin – lämnade också SCB sina lokaler i Garnisonen.

En nyckel till att förstå omvandlingen i staten under 1980- och 1990-talen var nog det som påstods i DN:s artikel om Garnisonen, dvs. synen på statliga myndigheter som dystra och dammiga.

IMG_1902Vasakronan som tog över delar av Byggnadsstyrelsens verksamhet var/är visserligen också ägt av staten, men aktiebolag och lite flashigare.

Idag håller de flesta statliga utredningar till i Garnisonen, och jag brukar då och då ha ärenden dit. Idag hos en utredning som vill att jag ska skriva något åt dem.

Häftigt hus. Det sägs att Europas längsta korridor finns där. Jag vet inte om det är så men korridorerna är långa och löper genom hela det 350 meter långa Karlahuset.

Karlahuset är ritat av arkitekten Tage Herzell. När Herzell fick frågan om varför huset var så långt, svarade han att ”kvarteret var inte längre”.

Detta inlägg publicerades i Forskning, Politik, Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s