Piperska muren

IMG_2045Om man går på Scheelegatan på Kungsholmen i Stockholm går det inte att missa Rådhuset. Mittemot Rådhuset finns något som alltid på mig har framstått som lite udda i storstaden

Det är ett större mäktigt stenhus med en tillhörande liten barockpark: Piperska muren. Idag var jag där på en konferens.

Huset byggdes på 1600-talet och ägdes då av en greve Piper. Den var tydligen en av Stockholms vackraste malmgårdar. Ett slags herrgård nära storstaden för de besuttna.

På 1700-talet övertog en snusfabrikör egendomen (greve Piper överlevde inte Karl XII:s krig i österled), men lät den förfalla. Den tjusiga muren – som då fanns runt egendomen – revs och stenarna såldes.

IMG_2043I början av 1800-talet övertogs egendomen av Amaranter Orden, och senare av Arla Coldinu Orden (vilket är en slags sjöfararorden) som fortfarande äger huset.

Exakt vad Arla Coldinu Orden sysslar med (förutom att hyra ut fest- och konferenslokaler) är lite oklart.

Som alla liknande ordnar har de ritualer, som de håller hemliga. Jag gissar att medelåldern är hög. Högste chef (det heter Acbaron Recor) är en Friherre Jöns Bonde.

Konferenslokalerna var okej; men kanske hängde det lite för många gamla porträtt av militärer i uniform på väggarna.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s