Merlin

Skärmavbild 2023-05-16 kl. 12.27.17Jag fick tips av en kollega och vän från Göteborg för några veckor sedan om en app som gör det möjligt att få reda på vilka fåglar det är som ger sig tillkänna därute.

Merlin heter appen och den är framtagen av Cornell Lab of Ornithology, vid Cornelluniversitetet i Ithaca, New York.

Ibland är det lite kul att veta vilka det är som sjunger i skogen eller i trädgården. Själv kan jag enbart urskilja ljudet av kanske ett tio- eller femtontal, från den skräniga björktrasten till den allestädes skönsjungande koltrasten.

De flesta fåglar är dessutom så små och kvicka att jag inte hinner med att identifiera dem. Att skilja gransångare från lövsångare och grönsångare på utseende är för mig en oöverstiglig uppgift. Småfåglarna gömmer sig också bland blad och grenar.

Men nu … meddelar Merlin vilka fåglar det är som ger ljud ifrån sig. Och det känns som att Merlin är tillförlitlig.

Skärmavbild 2023-05-16 kl. 12.28.37Senast igår förmiddag stannade jag på en plats i den närbelägna Stadsskogen. Där hördes alla de vanliga (koltrast, bofink, blåmes och talgoxe) men också gransångare, rödhake, kungsfågel, gärdsmyg, stenknäck och svarthätta.

På eftermiddagspromenaden – bortåt Hågadalen – förgylldes sedan tillvaron av en massa sånglärkor och gulsparvar.

Inte kommer jag att bli någon fullfjädrad (!) ornitolog med hjälp av Merlin, men appen är kul att ha med på promenader i grannskapet.

Så här långt har jag registrerat 66 olika fågelarter i Merlin … jag satsar på att nå upp till 100 innan sommaren är slut. Hålls intresset vid liv rapporterar jag kanske framöver om nya fynd.

Detta inlägg publicerades i Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s