Från hemvävd till invävd

Det är tjugo år sedan Sverige blev medlem i EU och jag blev med anledning av det intervjuad av Sveriges Televisions Rolf Fredriksson. Intervjun ägde rum i biblioteket på Södertörns högskola i mitten av december någon gång.

När inslaget sändes hade det dock blivit lite fel så att jag fick heta Gunnar istället för Bengt, vilket gav upphov till en hel del retsamma sms. Men det var annars ett bra inslag.

Rolf Fredriksson hade till råga på allt från biblioteket lyckats få fram den bok där jag och Göran Sundström har sammanfattat våra erfarenheter från ganska många års  studier av europeiseringen: Från hemvävd till invävd. Europeiseringen av svensk förvaltning och politik (Liber 2006).

Boken har några år på nacken men de övergipande tendenserna som vi pekade på har förstärkts. Förvaltning och politik är mer invävda än någonsin i det europeiska och det globala. Vi följer i hög grad regler (av olika slag) som har kommit till utanför nationsgränserna. Tjänstemän och politiker hämtar inspiration och idéer utifrån.

Europeiskt och globalt samarbete innebär att vi lär oss både vad vi vill och vad vi kan göra i ett utbyte med andra. Det nationella och det europeiska har vävts samman. Det nationella blir på det här sättet inte mindre viktigt, men lärdomen är att det nationella ständigt förändras i ett utbyte med andra. Det är lite fint.

 

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s