Modern myndighet

Jag är med och leder ett forskningsprojekt där vi studerar Trafikverket. I morgon träffas vi i projektgruppen (ekonomer, statsvetare och språkvetare) och lägger upp planerna för det fortsatta arbetet.

Vi undersöker Trafikverkets strävan att bli en kvalificerad upphandlare, dess ambition att inkludera alla intresserade i planprocesser och dess vilja att vara en viktig europeisk spelare.

Sammantaget handlar det som pågår i Trafikverket om att i grunden reformera en myndighetskultur: att bli en modern myndighet.

Trafikverket utgör ett slags förvaltningspolitiskt mikrokosmos. Mycket av det som kännetecknar dagens offentliga sektor – upphandlingar, marknader, inkluderande arbetssätt, tron på samordning – finns där.

Verket ska också med sitt nya sätt att upphandla bidra till att anläggningsbranschen blir mer effektiv. Staten ska alltså hjälpa företagen att bli lite bättre på att vara företag.

Trafikverket är en nyckel om man vill förstå förändringar i staten. Och det är ingen liten nyckel: 6 500 anställda och en omsättning på sisådär 50 miljarder kronor.

 

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s