Kvartsfinaler

Det drar ihop sig till kvartsfinaler i Afrikanska mästerskapen i fotboll, och det är en lämplig tid att börja följa turneringen. Gruppspelet har varit målsnålt, men kanske lossnar det i slutspelet.

Åtta lag är kvar, dock inget av de tre senaste mästarlagen: Nigeria, Zambia och Egypten. Varken Egypten eller Nigeria kvalificerade sig till mästerskapen, och Zambia kom sist i sin grupp.

Egentligen skulle årets turnering ha spelats i Marocko, men i all hast fick Ekvatorialguinea värdskapet. Marocko ville flytta turneringen i tiden med hänvisning till Ebola-epidemin i Västafrika, men det gick inte CAF (Afrikas motsvarighet till UEFA) med på.

Mycket bråk har det varit, och det kan man förstå. Ironiskt nog flyttade mästerskapen, med bytet av värdskap, ännu lite närmare riskzonen för ebola.

En ”postkolonial” analys ger vid handen att fem forna franska kolonier är kvar i turneringen: Kongo, Tunisien, Algeriet, Elfenbenskusten och Guinea. Endast ett av kvarvarande lag har en historia som brittisk koloni: Ghana. Dessutom kvarstår en f.d belgisk (DR Kongo) och en f.d. spansk (Ekvatorialguinea) koloni.

Det här märks i lagens trupper. Ekvatorialguinea har många (7) spelare från spanska ligor, DR Kongo många (6) från belgiska och övriga lag har många spelare från de franska ligorna, särskilt gäller det Guinea (8) och Elfenbenskusten (7).

Här är en miniguide till kvartsfinalerna som spelas nu i helgen:

DR Kongo – Kongo

Båda Kongo-lagen i kvarten, vem trodde det? Vid sidan av Ekvatorialguinea är dessa båda de lägst rankade länderna. DR Kongo (Kongo/Kinshasa) gick överraskande vidare från gruppen när Bolasie (till vardags i Crystal Palace) sent lyckades kvittera mot Tunisien. DR Kongo kommer nog att få det svårt mot det andra Kongo (Kongo/Brazzaville), som slog både Gabon och Burkina Faso i gruppspelet, och som verksamt bidrog till att titelförsvararen Nigeria inte alls lyckades kvalificera sig till mästerskapen. Tips: Kongo.

Elfenbenskusten – Algeriet

Match med finalkaraktär. Elfenbenskusten, med bland andra Yaya Touré och Bony (båda numera i Manchester City) har en stark trupp. Individuellt är ”elefanterna” enormt skickliga, men det är alls inte säkert att de kommer att gå vidare. Algeriet är det bästa afrikanska landet enligt FIFA:s ranking (18e plats). De förlorade på övertid mot Tyskland i VM:s andra omgång förra sommaren. Algeriet kan vinna hela turneringen, men det kan förstås också Elfenbenskusten göra. Ett av finallagen finns nog i den här kvarten. Tips: Algeriet.

Tunisien – Ekvatorialguinea

Hemmanationen Ekvatorialguinea (gamla Spanska Guinea) lyckades överraskande besegra Gabon i sista omgången, och är nu i kvarten. Laget blev diskvalificerat under kvalificeringsrundorna, men kom ändå som värd in bakvägen i turneringen. Mycket märkligt. Nu blir det antagligen respass mot ett skickligt Tunisien. Tunisien vann turneringen 2004, är rankat som nummer 22 i världen och skulle kunna vinna i år igen. Tunisien har förhållandevis många spelare från den inhemska ligan, vilket är särskilt kul. Tips: Tunisien.

Ghana – Guinea

Ghana förlorade lite överraskande mot Senegal i gruppspelet men är ändå vidare efter två segrar (bland annat över Algeriet). Landet har flera klasspelare, bland annat Ayew (Marseille). Motståndare till Ghana utsågs genom lottning. Mali och Guinea hade båda tre oavgjorda 1-1-matcher från gruppspelet, och avgörandet skedde på hotell Hilton i Malabo. Guinea hade turen på sin sida. Trist för Mali som åkte ur mästerskapet utan förluster (fast också utan vinster). Det kan gå hur som helst i den här kvarten men jag gissar ändå på Ghana.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Idrott och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s