Forskning och framsteg

IMG_2127Jag pratade nyligen med en kollega som ger sina studenter i uppgift att läsa artiklar i vetenskapliga tidskrifter från de senaste fem åren. Och detta för att ta reda på vad som händer vid forskningsfronten.

Inga artiklar äldre än så, och enbart de allra mest prestigefyllda tidskrifterna.

Tanken är att det finns förädlad kunskap samlad i dessa tidskrifter, nya och bättre teorier har ersatt gamla, det urmodiga har sorteras ut och det värdefulla blivit kvar.

Idén är den om kumulativitet … att vi blir klokare och klokare. Gör framsteg.

Men hur förnuftig är egentligen föreställningen att vi inom samhällsvetenskaperna ägnar oss åt att gradvis bygga på och fylla igen de luckor som finns i kunskapsbygget.

Inom medicinen är idén om kumulativa framsteg högst rimlig. Ifall jag får problem med hjärtat eller behöver dra ut en tand, vill jag att doktorer och tandläkare ska kunna det allra senaste inom kranskärlsvidgning och anestesi.

Men när det gäller frågor om hur makt kan utövas och granskas, hur gemenskaper görs möjliga, hur beslut fattas, hur motstånd organiseras och varför vissa idéer och föreställningar tas för givna, är vi nog inte (teoretiskt) så mycket klokare idag än tidigare. Det här är eviga frågor som samhällsvetare alltid har brottats med.

Framstegsidén är nog mer rimlig inom andra vetenskapsområden.

Visst kan vi uppmana studenter att botanisera i de allra senaste tidskrifterna, men vi bör framförallt erbjuda texter som försöker greppa över helheter, och som relaterar till andra texter som har försökt att göra detsamma.

 

 

Detta inlägg publicerades i Forskning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s