I stormens öga

N._21300000010217Studiebesök idag på enheten för offentlig förvaltning i Finansdepartementet. Oskar Thorslund tog emot ”mina” masterstudenter, bjöd på fika och berättade om arbetet i Regeringskansliet.

Det var mycket uppskattat.

Senare i veckan ska studenterna redovisa sina förslag när det gäller hur styrningen i den offentliga sektorn bör utvecklas (en del av examinationen).

Det var intressant hur Oskar Thorslund beskrev den egna enhetens arbete som att den (ibland) skedde i stormens öga.

Som bekant är stormens öga en stilla plats mitt i en annars kaotisk omvärld.

Andra departement fick oftast ta stötarna när något specifikt hände, medan tjänstemännen i Finansdepartementet fick lite längre betänketid. De behövde inte omedelbart svara an på alla krav utifrån, och det kunde därför (åtminstone ibland) vara lite lugnare där än i andra departement.

Det finns något intressant i tanken att klokt handlande förutsätter att det finns buffertar i organisationer. Enheter som ständigt måste reagera på omgivningens signaler, kommer kanske aldrig att ha tid att tänka efter.

Kanske är detta något som reformatörerna kan ta med sig när de ska utveckla den strategiska förmågan, inte enbart för egen del utan i hela statsförvaltningen.

Alla organisationer behöver enheter som inte omedelbart tvingas att svara mot tryck utifrån, utan där det finns både tid och utrymme att ifrågasätta invanda tankemönster, reflektera och (kanske till och med) tänka nytt.

Ett slags oaser för reflektion.

 

(bilden är från Wikipedia Commons)

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s