Armlängds avstånd (igen)

IMG_4443Tage Erlander sa en gång apropå kulturpolitik att den måste bedrivas på armlängds avstånd. Politiker skulle inte lägga sig i medborgarnas själsliv.

Konst kan väcka starka känslor. Jag har skrivit tidigare om Erik Krikortz DDR-kitschiga markvärmecentral i Carolinabacken i Uppsala.

Igår var det debatt i fullmäktige. Upsala Nya Tidning rapporterade.

Erlandertraditionen (eller för den delen en liberal tradition) verkar inte vara särskilt stark hos alla partier i Uppsala.

Moderaterna vill att konst placerad på Uppsalas paradgata ska ” … representera Uppsalas kärnvärden, inte vad en enskild konstnär tycker”.

Centerns kommunalråd, Stefan Hanna, tycker att det är tveksamt om kommunenn överhuvudtaget ska acceptera konceptuell konst.

Kristdemokraterna vill att konstverket ska omgärdas med taggtråd.

Sverigedemokraterna vill att konst som finansieras med skattemedel ” … ska uttrycka harmoni och vara estetiskt tilltalande”. Partiets förespråkare anser att Krikortz verk är ”sinnessjukt”.

Enligt UNT säger sig dessa fyra partier ” … värna konstens frihet, med några viktiga förbehåll; det ska inte gälla konst i det offentliga rummet och inte om den finansieras med skattemedel.”

 

Detta inlägg publicerades i Kultur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Armlängds avstånd (igen)

  1. Matilda skriver:

    helt sinnessjukt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s