Pellings reträtt

Det gick ungefär som man kunde förvänta sig med det planerade nya konstmuséet i Uppsala. Jag skrev om det för ett par veckor sedan.

Igår bestämde sig kommunledningen (s, l och v) för att dra tillbaka förslaget eftersom det saknades förutsättningar för en framtida majoritet i fullmäktige.

Som vanligt är det mycket lättare att stoppa ett projekt av det här slaget än att driva igenom det. Krafterna som drev på för att säga nej – och ”öppna” processen – blev till slut för starka.

Lite trist, tycker jag. Jag har studerat en del planer och ritningar, och har nog alltmer kommit att gilla idéerna.

Det finns heller ingen majoritet för något annat alternativ, så det kommer att vara fritt fram under någon tid att lansera allehanda nya och nygamla alternativ.

Insändaravdelningen i Upsala Nya Tidning (UNT) kommer att ha att göra.

UNT välkomnar idag på ledarplats att kommunledningens ”bulldozermentalitet” har fått sig en rejäl knäpp på näsan. Oppositionen vill få till stånd ett ”omtag”, men det är mest fromma förhoppningar.

Inte kommer de politiker som har bundit upp sig och argumenterat för det nu sågade förslaget att starta om processen. Så ser den politiska psykologin ut.

Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (s), är besviken, men menar att det nu finns många andra viktiga frågor att ägna sig åt.

Kanske förstod han hela tiden att det nog skulle sluta på det här sättet …

 

Detta inlägg publicerades i Kultur, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s