En fråga om timing

Södertörns högskola – mitt lärosäte – har sedan starten haft ambitionen att bli universitet.

Tidigare fanns det regler för vilka kriterier som skulle vara uppfyllda för att få status som universitet.

Reglerna var dock mest på låtsas.

Vissa lärosäten blev universitet utan att klara kriterierna, medan andra aldrig fick sin ansökan prövad trots att de levde upp till kriterierna (jag är jävig här men så kan man nog beskriva det).

Regeringen (en av de Reinfeldtska) tog bort reglerna, och meddelade att det fick vara nog med universitet i riket.

Följden av denna åtgärd blev dock en annan än den avsedda. Nu behövde man inte ens låtsas att ett lärosäte levde upp till till några kriterier, utan det räckte med att det fanns en majoritet i riksdagen.

Sådana majoriteter har under senare år kunnat skapas för att inrätta Malmö universitet (2018) och – nu nyligen – Mälardalens universitet (2022).

Nu har regeringen insett att de senaste utnämningarna kommer att stimulera andra att vilja följa i spåren av Malmö och Mälardalen.

Regeringen har därför i forskningspropositionen aviserat att den ska införa kriterier som grund för beslut att få kallas universitet, som man säger ”… i syfte att tydliggöra att kvalitet är en viktig aspekt.”

Universitetskanskanslersämbetet (UKÄ) kommer som en följd av detta att få i uppdrag att ”lämna förslag på kvalitetskriterier som kan användas vid regeringens beslut om benämningen universitet”.

Uppdraget kan bli en svår nöt för UKÄ att knäcka. Kriterierna bör ju helst vara sådana att de nuvarande universiteten klarar dem, medan de nuvarande högskolorna inte gör det.

Särskilt lätt kommer det kanske inte att bli för myndigheten att navigera i detta. Generaldirektören för UKÄ, Anders Söderholm, resonerar klokt om uppdraget på sin blogg.

En konsekvens av uppdraget är att regeringen under ganska lång tid kommer att kunna hålla frågan på armlängds avstånd. Man kan nog inte utesluta att någon just har haft detta i åtanke.

Regeringar kommer att kunna avvisa propåer från ”universitetswannabes” med argumentet att kriteriefrågan är under utredning. Och under utredning kommer den gissningsvis att vara under lång tid framöver.

Sannolikt är timingen inte den bästa just nu för lärosäten som vill lobba för att bli universitet.

Detta inlägg publicerades i Forskning, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s