Jerusalem tomorrow

Screenshot 2021-05-19 at 20.12.13 Kanske inte just nu, men Jerusalem – helig stad för alla de tre abrahamitiska religionerna – återvänder jag som sagt  gärna till.

Staden är flitigt förekommande i kulturen. Tänk bara på Selma Lagerlöfs roman (Jerusalem) om Hellgumianerna, den sektliknande grupp som gav sig av från Värmland i slutet av 1800-talet till det heliga landet.

Hellgumianerna ansåg sig sa funnit den enda sanna tron, och menade – som tyvärr många andra – att dom som inte hade gjort detsamma var syndare.

Jerusalem är flitigt omsjungen. Finast tycker jag av Emmylou Harris i en låt som David Olney har skrivit. Den heter Jerusalem tomorrow, och finns på skivan Cowgirl’s Prayer.

Här är en länk till låten på Spotify.

Underfundig text om en skojare som har svårt att få affärerna att gå ihop, eftersom det har dykt upp någon mystisk figur i trakten som predikar kärlek, och ”has everyone convinced he is for real”

Det säger mycket om Emmylou Harris förmåga att man glömmer bort att hon tänks föreställa en man. Hennes skojare söker i alla fall upp och slår följe med den mystiske främlingen …

… ”as long as he pays my way I guess I’ll follow, we’re headed for Jerusalem tomorrow.

Detta inlägg publicerades i Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s