The world is your oyster

IMG_9814Så stod det på resväskan som en kvinna framför mig drog på Mäster Samuelsgatan. Det var för en halvannan vecka sedan.

Jag tyckte att det såg märkligt ut, och tänkte att jag skulle kolla upp vad det skulle kunna betyda.

Världen är ditt ostron.

Urban Dictionary ger flera förklaringar till ordet oyster.

Förutom att betyda ostron kan det vara namnet på ett kollektivtrafikkort i London, det kan vara slang för Oxycontin (drogen som har dödat massor av amerikaner och som samtidigt gjorde familjen Sackler rik), det kan vara en metafor för det kvinnliga könsorganet och det kan vara slang för någon som är lite bakom flötet.

Den vanligaste betydelsen av idiomet är att det handlar om att världen står öppen för en. Det kan visserligen vara jobbigt att öppna ett ostron, men ostronet kan ju innehålla en pärla … och då är ens lycka gjord.

Så det är sådant som man bör säga till sådana som har dubier om framtiden och om tillvarons alla fröjder.

Ytterligare efterforskningar gav vid handen att William Shakespeare är inblandad. Uttrycket finns första gången i komedin De muntra fruarna i Windsor, från slutet av 1500-talet.

En skurkkaraktär (med namnet Pistol) där säger: ”Why then the world’s mine oyster, Which I with sword will open.” Lite våldsamma övertoner är det men andemeningen är ungefär att ”… jag kan ta vad jag vill ha med dom medel som står till buds”.

”The world is your oyster”, låter lite snällare … mer anpassat till tidens populära idéer om att alla val står öppna och att man är sin egen lyckas smed (för att använda ett i svenskan lite vanligare idiom).

Det finns också – har jag sett – ett klädföretag som heter The world is your oyster, så jag misstänker starkt att resväskan som jag såg är någon slags merch (kringprodukt).

Detta inlägg publicerades i Kultur, Varjehanda. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s