Al-Andalus

IMG_2779 2Har varit iväg på en resa till Malaga och Granada med Linnea. Vi har gjort några pappa & dotter-resor tidigare, men nu var det ett tag sedan sist.

Underbart fina dagar i Andalusien. Vi bodde i stadskärnan i Malaga så det var nära till mycket, bland annat en massa tapas- och pintxosbarer.

Och med beachen Playa Malaguena inom gångavstånd.

Picassomuséet (konstnären föddes i Malaga och det är 50 år sedan han dog) har både fin konst och ett mysigt café.

Höjdpunkten på resan var en tur till Granada och Alhambra (bilden till höger) … det senare ett stort palatsområde, fäste för Nasriddynastin under 1200- och 1300-talen.

Från början av 700-talet var det muslimskt styre i Andalusien. Det var först 1492 som Granada – som den sista muslimska staden – besegrades. Religionskriget (den så kallade reconquistan) hade då pågått i några hundra år.

Det var i den här vevan som Spanien blev Spanien.

Isabella I av Kastilien och Ferdinand II av Aragonien hade 1469 gift sig med varandra (resonemangsäktenskap med påvlig välsignelse). De såg sedan till att den katolska kyrkan segrade i kriget mot morerna.

Under perioden när Andalusien var muslimskt fanns åtminstone en viss religiös tolerans. Efter att de katolska regenterna tog över, förvisades dock såväl judar som muslimer.

IMG_2713Linnea och jag gick runt i Malaga och läste wikipediaartiklar om: Al-Andalus, Isabella och Ferdinand (det borde göras en ”game of thrones-serie” om dessa båda), reconquistan, Garcia Lorca, spanska inbördeskriget etc.

Sista kvällen i Malaga lyckades vi också få biljetter till flamencoklubben Kelipé, och det blev en vidunderlig upplevelse. Passion och känsla. Vi var båda alldeles tagna av uppvisningen.

Kolla gärna på videon här för att få en bild av Kelipé.

Underbart fina dagar tillsammans med Linnea (som går lika fort som jag och som numera läser kartor lite bättre än jag). Vi lyckades nog också till slut hitta presenter till alla som inte var med oss den här gången i Malaga.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s