Långbänk

Jag kan inte låta bli att ytterligare en gång skriva om turerna kring Uppsalas konstmuseum.

Kommunledningen (s, l och v) har föreslagit ett fördubblat och moderniserat konstmuseum på slottet, ett historiskt centrum och en ny utsiktsplats (med hiss).

Ni som vill ha lite bakgrund kan läsa ett par tidigare blogginlägg: om kommunledningens försök att få till stånd ett nytt konstmuseum på slottet och sedan om hur samma ledning drog tillbaka förslaget.

När kommunledningen argumenterade för det nya (eller nygamla) muséet i slottet hävdade de att decennier av långbänk väntade ifall fullmäktige skulle göra tummen ner för det nya förslaget.

I politiken har begreppet långbänk en negativ klang. Det som avses är att man aldrig fattar beslut och skrider till handling.

Motståndarna menade dock att långbänksargumentet inte kunde tas på allvar. Att frågan hade dragits i långbänk i decennier var inget argument för att genomföra ett (som de menade) dåligt förslag.

Upsala Nya Tidning (UNT) hävdade på ledarplats att det på något sätt var odemokratiskt och snöd ”maktpolitik” när kommunledningen inte drog tillbaka sitt förslag.

UNT menade att folkviljan borde gälla och sa att det var bra med ”… en påminnelse om grundlagen, att all makt utgår från folket” (UNT, 8 mars).

Kommunens ledande politiker, Erik Pelling (s), visste väl inte riktigt hur folkviljan såg ut, men konstaterade att det inte gick att skapa någon majoritet i fullmäktige för förslaget.

Förslaget drogs tillbaka. Pelling menade samtidigt att det fanns andra viktiga frågor att ägna sig åt. Han antydde väl att frågan om konstmuséet nu kunde få vila ett tag.

Många som jublade över segern fick samtidigt lite kallare fötter än tidigare, och började oroas över långbänksargumentet.

Det mest sannolika är ju att beslutsprocessen nu kommer att vara öppen under lång tid. Många mer eller mindre fantasifulla förslag på lokalisering kommer förmodligen att lanseras framöver.

Långbänk, alltså.

Och nu händer det som ändå är lite komiskt. Kulturnämnden i staden ställer sig kraftfullt bakom ett gemensamt yttrande om att man motsätter sig en långbänk.

Initiativet kom från moderaten Bertil Norbelie som enligt UNT säger att det i ”… yttrandet framgår att det ur kulturnämndens perspektiv är mycket angeläget och önskvärt att frågan snart löses och inte hamnar i en ny långbänk”.

Ordföranden i kulturnämnden (Linda Eskilsson, mp) slår, enligt UNT, fast att nämnden ”markerar tydligt att den är emot fortsatt långbänk”.

Det finns inga gemensamma idéer om hur man ska kunna ta fram ett förslag som kan samla en majoritet, men alla är emot långbänk.

Nu väntar vi bara på ett uttalande från den kommunala informationssekreteraren Hr Viking Helmersson, eller kanske en dikt från Grönköpings egen skald, Hr A:lfr-d V:stl-nd.

PS När UNT påminde om grundlagen, påminde den slarvigt. I grundlagen står faktiskt inte att all makt utgår från folket, men däremot att all offentlig makt utgår från folket. Det borde vara en viktig distinktion för en liberal ledarsida.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Kultur, Media, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s